Fry Fish (recipe in Urdu)/Fried Fish (recipe in English)




                              فرائی فش 


اجزاء :-


مچھلی (سرمئی یا پاپلیٹ )          ایک کلو 

فائن آٹا                                   دو کپ 

سرخ مرچ  (پسی ہوئی )            ایک کھانے کا چمچ 

نمک                                     حسب ذائقہ 

زیرہ (سفید پسا ہوا )                 ایک کھانے کا چمچ 

ہلدی                                     ایک چاۓ کا چمچ 

چائنیز نمک                            ایک چاۓ  کا چمچ 

سفید سرکہ                              آدھا کپ 

سویا ساس                              ایک کھانے کا چمچ 

لیموں (بڑے )                         دو عدد (رس نکال لیں )

لہسن (پسا ھوا )                  ایک سے آدھا کھانے کا چمچ


ترکیب :-


سفید سرکہ مچھلی کے ٹکڑوں پر لگا کر بیس سے تیس منٹ کے لئے چھوڑ دیں -

  پسا زیرہ ،پسی مرچ  ،ہلدی ،لہسن ،سویا ساس ،نمک اور لیموں کا رس ،ان تمام اجزاء کو ملا کر

 پیسٹ بنا لیں-

 اب مچھلی کے ٹکڑوں کو  دھو کر خوب اچھی طرح مصالحہ پیسٹ لگائیں اور ڈیڑھ سے دو

 گھنٹے ٹھنڈی جگہ پر رکھ دیں -

کڑاہی میں تیل گرم کریں اور فائن آٹا لگا کر ڈیپ فرائی کریں -

آلو کے چپس اور ٹماٹو کیچپ کے ساتھ گرم گرم پیش کریں-



                                Fried  Fish


      Ingredients :-


                Fish (grey or poplet) 1 kg

               Two cups of fine flour

               Red Chilli (ground) 1 tbsp

               Salt to taste

              Cumin (white ground) one tablespoon

              Turmeric one teaspoon

             One teaspoon of Chinese salt

             Half a cup of white vinegar

             One tablespoon of soy sauce

             Two lemons (large) (juice)

             Garlic (crushed) one to half tablespoon


Composition :-


          Apply salt and white vinegar on the fish pieces and leave for twenty

      to thirty minutes .

     Crushed cumin, crushed chilli, turmeric, garlic, soy sauce, salt and lemon

    juice, mix all these ingredients to make a paste .Now wash the fish pieces

   and apply the spice paste well and keep it in a cool place for one and a half

    to two hours.  

    Heat oil in a pan and add fine flour and deep fry it .

    Serve hot with potato chips and tomato ketchup.




















Comments

Popular posts from this blog

Bambo Shoots, A Taste Of Nature's Goodness

The Benefits Of Your Own Vegetable Garden

The Green Revolution,Indoor Plants and Their Benefits