Achari chicken biryani




 اچاری چکن  بریانی

اجزاء :-



مرغی کا گوشت                             ایک کلو گرام

چاول                                           ایک کلو

دہی                                              ایک پاؤ 

پیاز درمیانی (باریک کٹی ہوئی )         5 عدد 

لیموں(      کٹے ہوۓ  )                    2 عدد 

ٹماٹر                                            5 عدد 

ہری مرچ                                     6 سے 8 عدد 

تیل یا گھی                                     ڈیڑھ پیالی 

لہسن                                   ایک کھانے کا چمچ 

ادرک                                  ایک کھانے کا چمچ 

ہرادھنیا( کٹا ھوا )                   دو کھانے کے چمچ 

پودینہ (کٹا ھوا )                    دو کھانے کے چمچ

اچاری بریانی مصالحہ           ایک پیکٹ 


ترکیب :-


 تیل یا گھی میں پیازلائیٹ براؤن کریں اور دو کھانے کے چمچ نکال کر الگ رکھ دیں -باقی پیاز میں مرغی کا گوشت ،پسا لہسن

 اور پسی ادرک ڈال کر پانچ سے دس منٹ بھونیں پھر گوشت میں حسب ضرورت پانی شامل کر کے ہلکی آنچ پر پکنے دیں اس

 کے بعد باریک کٹے ٹماٹر ،دہی ،ایک پیکٹ اچاری بریانی مصالحہ ڈال کر ہلکی آنچ پر گوشت گلنے دیں -

جب تیل یا گھی اوپر آجاتے تو اس میں ہری مرچ ،کٹا ہرا دھنیا اور کٹا پودینہ اور لیموں شامل کر کے برتن چولھے سے اتار

 لیں -اب الگ دیگچی میں بارہ گلاس پانی میں نمک ڈال کر باسمتی چاول ابالیں یہاں تک کے وہ ایک کنی رہ جائیں -پھر ایک

 اور دیگچی میں سالن اور چاول کی دو تہہ لگا کر اوپر زردہ رنگ ڈالیں اور پہلے تیز آنچ پر پانچ منٹ اور پھر ہلکی انچ پر دس

 منٹ تک دم دیں -

آخر میں بریانی تلی پیاز سے گارنش کر کے سلاد اور رائتے کے ساتھ سرو کریں -





Achari Chicken Biryani


Ingredients :-


                  One kilogram of chicken meat

                  One kilo of rice

                  Yogurt 1 pau (250 gm)

                  Medium 5 onion (finely chopped)

                  2 lemons (sliced)

                  Tomatoes 5

                  6 to 8 green chillies

                 One and a half cups of oil or ghee

                 Garlic 1 tablespoon

                 Ginger 1 tablespoon

                 Coriander (chopped) two tablespoons

                 Mint (chopped) 2 tbsp

                 Achari Biryani Masala one packet


   Composition :-


             Brown the pisalites in oil or ghee and take out two tablespoons

        and keep aside.In the remaining onion, add chicken meat, crushed

        garlic and crushed ginger and fry for five to ten minutes,

        then add water as required to the meat and cook on low heat.

        After  that, add finely chopped tomatoes, curd, a packet of achari

        biryani spices and let the meat simmer on a low flame .

        When the oil or ghee comes to the top, add green chillies, chopped 

        green coriander and chopped mint and lemon to it and heat the

         pot. .Now in a separate pot add salt to twelve

        glasses of water and boil the basmati rice till it becomes a single

        grain .Then put two layers of

       curry and rice in another pot and add yolk color on top and cook

       on high heat for five minutes

       and then simmer on low for ten minutes .Finally garnish biryani with

       onions and serve with salad and raita .




Comments

Popular posts from this blog

Bambo Shoots, A Taste Of Nature's Goodness

The Benefits Of Your Own Vegetable Garden

The Green Revolution,Indoor Plants and Their Benefits